MR2 Owners Club Forum banner

Moje doświadczenia z miedzianymi i irydowymi świecami zapłonowymi

37K views 41 replies 21 participants last post by  Gandalf  
#1 ·
Wiem, że wiele napisano na ten temat, ale pomyślałem, że podzielę się swoim doświadczeniem. Po pierwsze, mam stosunkowo lekko zmodyfikowane MR2 Turbo: ma MBC ustawiony na 14 psi i przeprogramowany ECU przez G-Force. Ma również wlot HKS Super Power Flow i wydech Genie cat-back. Ma 77 000 mil i jestem jego pierwotnym właścicielem (kupiłem go nowego w 1991 roku!). Jest w doskonałym stanie (nigdy nie widział śniegu, prawie nigdy nie widział deszczu) i generalnie działa całkiem dobrze.

Używam miedzi NGK BKR7E od ponad 7 lat i ustawiam je z fabryczną szczeliną około 0,031 cala. Silnik generalnie pracuje na biegu jałowym płynnie, nie ma wypadania zapłonów i doładowuje się dość płynnie. Zmieniam miedzi co 3000-5000 mil, a kiedy wkładam nowy zestaw miedzianych świec, zauważam niewielki wzrost wydajności za pomocą miernika "seat-o-the-pants": nieco szybsze wkręcanie się na obroty, mniej czasu do pełnego doładowania na 5. biegu i wciśnięty pedał.

W każdym razie postanowiłem wypróbować irydowe NGK (BKR7EIX). Utrzymałem je na fabrycznej szczelinie, która jest taką samą szczeliną, jaką ustawiam dla miedzi. BKR7E, które wymieniłem, miały około 5000 mil i było jasne, że elektroda środkowa była zaokrąglona, ​​wykazując pewne skromne zużycie. Kiedy zabrałem samochód na jazdę próbną po zamontowaniu irydów, spodziewałem się zwykłego niewielkiego wzrostu wydajności, ale samochód zachowywał się dokładnie tak samo jak ze starymi miedziami. Zdaję sobie sprawę, że miernik "seat-of-the-pants" nie jest zbyt dokładny, ale byłem trochę rozczarowany. Zauważyłem trochę zapachu spalin (mój wydech jest standardowy, z wyjątkiem tłumika), kiedy zrobiłem test WOT na 5. biegu, a doładowanie było w porządku, ale zdecydowanie nie było bardziej płynne ani szybsze w budowaniu niż ze starymi miedzianymi świecami. Po kilku przejazdach zauważyłem trochę więcej sadzy na rurze wydechowej niż zwykle.

Podsumowując, irydy wydają się być w porządku - byłem trochę rozczarowany, że nie uzyskałem efektu "świeżej świecy". Ciekawe byłoby zobaczyć, czy zauważyłbym coś innego, gdybym przeszedł na zestaw świeżych miedzi, ale na razie zostanę przy irydach przez co najmniej kilka tygodni, aby zobaczyć, jak to idzie.

#2 ·
Używałem wcześniej miedzianej szczeliny NGK 0,28" i po prostu śmierdzą. Były świetne przez pierwsze 50 mil lub coś koło tego. Przeszedłem przez trzy zestawy w mniej niż 200 mil. W każdym razie pasek rozrządu się zerwał i silnik też. Mój brat uprzejmie odbudował cały silnik (darmowa robocizna - dzięki bracie) od podstaw. Mam na myśli, że wszystko zostało odbudowane z wyjątkiem skrzyni biegów, która dostała nowe sprzęgło ACT stage 1. Jest mechanikiem od 1978 roku i od dziesięciu lat jest właścicielem warsztatu. Wracając do tematu. Dużo czytałem na tym forum i konsensus ekspertów jest taki, że NGK to śmieci. Zalecenie to Denso iridium i to właśnie używam. Przejechałem około 250 mil (w 3-4 tygodnie) w okresie docierania i działają dobrze. Powinny wytrzymać 30 000 mil.

#3 ·
Jedynym powodem, dla którego warto używać irydów, jest sytuacja, gdy wypalasz iskrę na BKR7E. NGK nie produkuje miedzi o zakresie cieplnym 8, więc musisz użyć irydu, gdy potrzebujesz tego dodatkowego zakresu cieplnego. Jedynym powodem, dla którego warto używać świecy BKR8EIX, jest sytuacja, gdy generujesz 200-300 KM więcej niż w standardzie i wypalasz miedź. Zatem, jeśli nie generujesz 450 KM+, miedź jest w porządku. Pamiętaj, że górna granica tego zakresu mocy to świeca o wąskiej szczelinie.

Skład tak naprawdę nie ma znaczenia w przypadku standardowych silników z turbodoładowaniem.

Co prawda, miedź zazwyczaj nie wytrzymuje tak długo jak iryd, ale i tak wypalisz obie, zanim osiągną koniec swojej żywotności w silniku z turbodoładowaniem, dzięki bogatej mieszance. Zatem lepiej używać tych tanich!

Jeśli naprawdę chcesz poważnie potraktować świece zapłonowe, możesz zacząć je indeksować, używać smaru dielektrycznego, przewodzącego środka zapobiegającego zapiekaniu i odczytywać je po kilku próbach, ale to naprawdę potrzebne tylko wtedy, gdy stroisz na hamowni tylnoosiowej.

#4 ·
Używałem obu i przy nowej przebudowie wróciłem do Densos. Tak, są DUŻO droższe, ale zwykle przejeżdżałem na nich co najmniej 30 tysięcy mil i warto, żeby nie musieć wyciągać i wymieniać świec co sześć miesięcy. Muszę robić przegląd samochodu co dwa lata tutaj w Kalifornii i nigdy nie miałem problemu, gdy używałem "starych" Densos z przebiegiem ponad 30 tysięcy mil. Wydajność zawsze była znacznie bardziej spójna niż w roku, w którym próbowałem NGK.

Mówię, zapłać człowiekowi i zapomnij o tym na kilka lat. Mój czas jest wart więcej niż dolary zaoszczędzone na NGK.

#5 ·
Dyno w pośladkach to nic innego jak efekt placebo. Kiedyś jeździłem na miedzianych świecach, teraz jeżdżę na irydowych. Fakt: moje czasy na 1/4 mili są dokładnie takie same, niezależnie od tego, jakiej świecy używam, ale utrzymują się w tym zakresie znacznie dłużej z irydowymi. Ludzie zbyt mocno analizują świece zapłonowe.

#7 ·
Hamownia dupy to nic innego jak efekt placebo. Kiedyś jeździłem na miedziach, teraz jeżdżę na irydach. Fakt: Moje czasy na 1/4 mili są dokładnie takie same, niezależnie od tego, jakiej świecy używam, ale utrzymują się w tym zakresie znacznie dłużej z irydami. Ludzie zbyt mocno analizują świece zapłonowe.
Których irydów używasz, Denso czy NGK?

#8 ·
Zawsze używałem miedzianych świec zapłonowych bkr7e bez problemów, jeśli twoje świece nie wytrzymują więcej niż 20 mil, masz większe problemy

#10 ·
Używam irydów, ale tylko dlatego, że dłużej działają. Kiedy oba działają dobrze, nie zauważam różnicy między nimi.

#17 ·
^^^Califcarm, czy masz jakieś problemy na biegu jałowym? Zmniejszyłem szczelinę w moich miedzianych świecach do 0,024" i chociaż działa lepiej pod obciążeniem/wot, to na biegu jałowym jest źle! Szarpanie, wypadanie zapłonów itp...
Bieg jałowy był, powiedziałbym, tylko bardzo nieznacznie szorstki. Ale ledwo zauważalny. Nic, w czym pasażerowie mogliby dostrzec różnicę. Ale nie mam szarpania ani wypadania zapłonów typu bobble. Powiedziałbym, że świece o małej szczelinie nie działają na biegu jałowym inaczej niż świeca o szerszej szczelinie, gdy jest "stara", tuż przed jej wymianą.

#15 ·
Używam irydów i zauważyłem konsekwentnie lepsze zużycie paliwa w porównaniu do miedzi. Zauważyłem spadek o 2-3 mpg na 3 zbiornikach paliwa po zainstalowaniu miedzi kilka lat temu. Nie trzeba dodawać, że to był część mojego rozumowania. Wolę też nie wymieniać ciągle świec. Każdy ma swoje zdanie, jak sądzę. Niektórzy przysięgają na miedziane świece i byłem w to wierzący do czasu mojego doświadczenia.

#20 · (Edited)
Używam irydów z MSD 6a. Zauważyłem, że przerwa w moich miedzianych świecach szybko się zwiększała do około 0,034+, więc pomyślałem, że spróbuję irydów i niedawno zmierzyłem na hamowni 300whp przy 17psi, wciąż na oryginalnym ECU (gen2) z około 7000 km na świecach... i bez wahania. Myślę więc, że mogę być przekonany tylko ze względu na spójność i trwałość.

#21 ·
Używam irydowych świec zapłonowych z MSD 6a, zauważyłem, że przerwa w moich miedzianych świecach szybko się zwiększała do około 0,8 mm+, więc pomyślałem, że spróbuję irydowych i niedawno zmierzyłem 300 KM na kołach przy 1,2 bar, wciąż na standardowym ECU (gen2) z przebiegiem około 7000 km na świecach... i bez wahania. Myślę więc, że może się przekonałem, po prostu dla spójności i trwałości.
Tak, widziałem korzyści z MSD 6A. Wielokrotne wyzwalanie iskry zamiast pojedynczego dla wszystkich niskich obrotów i jazdy z częściowym otwarciem przepustnicy mogłoby zużywać miedziane świece znacznie szybciej, niż miałoby to miejsce w przypadku standardowego zapłonu, takiego jak mój.

#22 ·
W moim ostatnim MR2 nie mogłem używać standardowego zakresu cieplnego z podniesionym doładowaniem, nawet jeśli je zmniejszyłem.

Udało mi się uzyskać ponad 300 KM na kole z irydami 6 zakresu. Udało mi się również przejechać ponad 30 000 mil na zestawie świec.

Biorąc pod uwagę fakt, że nie mam problemów z iskrzeniem, nie mam wypadania zapłonów ani żadnych problemów związanych z zapłonem, muszę stwierdzić, że dla mnie, z mojego doświadczenia, irydy przewyższają miedź. Działały lepiej przy większej szczelinie, wytrzymywały dłużej, wymagały znacznie mniej konserwacji, zapewniały większą wydajność przy danym zakresie cieplnym i ostatecznie, dzięki temu, że nie trzeba ich było tak często wymieniać, skutkowały mniejszymi wydatkami.

Dla 90 procent braci tutaj irydy są lepsze niż miedź. Jeśli jesteś jednym z tych gości, którzy wymieniają świece zapłonowe co 3000 mil, kiedy zmieniasz olej, wyrzucasz pieniądze i marnujesz. Powinieneś wypróbować kilka irydów.

Jeśli to zrobiłeś i ci się nie podobały, chciałbym wiedzieć dlaczego.

#27 · (Edited)
na irydowych świecach ngk, na jaką przerwę je ustawiacie, fabryczną czy .028?
Sprawdziłem je (bkr7eix) i wszystkie były takie same po wyjęciu z pudełka i wszystkie miały przerwę .030 lub .032 (nie pamiętam dokładnie), więc zostawiłem je tak, żeby zobaczyć, jak się sprawdzą. Żadnych problemów. Ale jak powiedziałem, mam tylko 300whp i 17 psi z MSD 6a, standardowy ecu.

Oto wcześniejszy wątek dotyczący "rosnących przerw" na moich BKR7E. Nierzadko zwiększają się o .006.

Zgadzam się, że sprowadza się to do tego, jak często rzeczy są rozbierane i jak często ludzie chcą wymieniać/ustawiać przerwy w świecach.

#30 · (Edited)
Aktualizacja: absolutnie żadnych zmian po 10 000 km na Iridium. Wyglądają idealnie. Zaczęły wypadać w zeszłym tygodniu.

Edycja -
2. AKTUALIZACJA:

Myślę, że wcześniej byłem tuż przy progu mocy bez wypadania zapłonu przy użyciu mojego zestawu MSD, z przerwą 0,033 i standardowym ECU, generując 300 KM na kołach przy 17 psi.
Ponieważ stroję z nowym zestawem, wzrost mocy wymaga teraz mniejszej przerwy. Wrzuciłem miedziane świece z ich standardową przerwą około 0,033, również rozwinęły to samo wypadanie zapłonu, a nawet gorzej, w ciągu kilku dni. Ponownie ustawiłem je na 0,028 i zadziałało.

Edycja -
3. AKTUALIZACJA:
Wrzuciłem Iridium z powrotem, ponownie ustawione na 0,028 i nadal wypadały zapłony.

#33 · (Edited)
Czekaj.

Wyglądają idealnie, ale zaczęły wypadać?

Więc są w porządku, czy tylko 10k km z nich wyciągnąłeś?
Dokładnie. Nie było żadnego wizualnie identyfikowalnego powodu (luka, zabarwienie, nagromadzenie, dobre końcówki itp.) ... zostały zainstalowane w 2012 roku, wyciągnęły z nich 10 000+ km (nie robię dd mil na samochodzie), a luka była identyczna jak w momencie instalacji. To całkiem nieźle w moich oczach. Jaki przebieg zwykle widzisz ze swoich świec?
Mam zapłon MSD 6A, więc prawdopodobnie widzą bardziej wymagające środowisko z wieloma iskrami przy niskich obrotach.

Biorąc pod uwagę, że zawsze musiałem majstrować przy miedziach (poszerzanie luki po zaledwie 2000 km), tymczasowo próbuję teraz miedzi i zostawiam je z fabryczną luką (.033), dopóki nie zdobędę więcej irydów.

Jim, najpierw wymieniłbym świece, jeśli twoje wypadanie nadal występuje, wrzuć starsze z powrotem, nic się nie stanie i nadal możesz używać nowych świec, gdy nadejdzie czas. Nie miałem problemów z podkładkami zgniatającymi, które przeciekały przy ponownym użyciu AFAIK. Moje wypadanie doprowadzało mnie do szału w zeszłym tygodniu, ponieważ pracowałem nad rozrządem/doładowaniem i nie wiedziałem, co mnie powstrzymuje, lol. Co wiesz, irydy nie są niepokonane ;)

Edit - UPDATE:
Nowo odkryta moc wymaga mniejszej luki.

#34 ·
Zmieniłem je tylko dlatego, że "martwiłem się", że się zepsują lub coś w tym stylu. Działały dobrze.

#35 · (Edited)
^Doskonale.
Myślę, że MSD + racing/tuning po prostu zbiera swoje żniwo... I jestem w 100% pewien, że to były świece, to była jedyna rzecz, która została zmieniona; a problem z wypadaniem zapłonu został rozwiązany w ciągu 10 minut, więc wszystkie inne warunki pozostały takie same i tak pozostało od tego czasu.

Kuszące, aby następnym razem na hamowni zrobić porównanie dwóch świec i przerw (może większych, np. .038), lubię czytać świece, gdy mam umiarkowane spalanie stukowe na J&S, aby zobaczyć, czy jeden cylinder jest gorszy od innych.

Edit - UPDATE:
Myślę, że wcześniej byłem tuż przy progu mocy bez wypadania zapłonu przy użyciu mojego ustawienia MSD, przy przerwie .033 i standardowym ecu, generując 300whp przy 17 psi.
Ponieważ stroję z nowym ustawieniem, wzrost mocy wymaga teraz mniejszej przerwy. Wrzuciłem miedziane świece przy ich standardowej przerwie .033 lub tak, również rozwinęły to samo wypadanie zapłonu, w zasadzie jeszcze gorzej, w ciągu kilku dni. Ponownie ustawiłem je na .028 i zadziałało.
Wrzuciłem irydowe z powrotem, ponownie ustawione na .028 i nadal wypadały zapłony... nadszedł ich czas.

#36 ·
^Doskonale.
Myślę, że MSD + wyścigi/tuning po prostu zbiera swoje żniwo... I jestem w 100% pewien, że to były świece, to była jedyna rzecz, która została zmieniona; a problem z wypadaniem zapłonu został rozwiązany w ciągu 10 minut, więc wszystkie inne warunki pozostały takie same i tak pozostało od tamtej pory.

Kuszące, aby porównać te dwie świece i przerwy (może większe, jak .038) jako dygresję, kiedy w ciągu najbliższych kilku tygodni uderzę na hamownię.
Też miałem szczęście z Iridium. Jeszcze nie eksperymentowałem z przerwą, używam COPs i podejrzewam, że mogę ją zwiększyć. Teraz jadę z ciśnieniem 18 PSI.