MR2 Owners Club Forum banner

Zalecane ciśnienie w oponach?

23K views 14 replies 10 participants last post by  DELF  
#1 ·
Jakie jest zalecane ciśnienie w oponach dla 93 NA? Nie mogłem tego nigdzie znaleźć na samochodzie i oczywiście nie dostałem instrukcji obsługi, kiedy kupiłem samochód.

#2 ·
Czasami jest wydrukowany na naklejce na uszczelce drzwi kierowcy. Zazwyczaj nadrukowane na naklejce w schowku.

FWIW Dla 91-92 (93+ może być inny, ale wątpię, ale MR2 93+ były dostarczane z kołami 15") OEM 14" koła podają 29psi opony przednie i 33psi opony tylne. HTH

Daniel :thumbup

#10 ·
DesmoDoe said:
Czy istnieje jakiś wzór do obliczenia ciśnienia w oponach dla kół, które różnią się rozmiarem od standardowych?

Jeżdżę na 17-calowych w moim 92 GT-S...
Większość opon do samochodów osobowych będzie miała indeks nośności B (obciążenie standardowe), w takim przypadku użyjesz dokładnie tych samych ciśnień z tabliczki znamionowej. Objętość w oponie się zmieniła, ale waga twojego samochodu się nie zmieniła i ciśnienia nie powinny się różnić.

Jeśli zmieniłeś oponę o standardowym obciążeniu na oponę wzmocnioną (extra load, XL), istnieją pewne bardzo niewielkie różnice, które można obliczyć. Realistycznie rzecz biorąc, niewielkie różnice mieszczą się w normalnym zakresie ciśnień, które można bezpiecznie stosować. Zatem ponownie zalecane są ciśnienia z tabliczki znamionowej.

W zależności od konkretnej opony, którą posiadasz, możesz skorzystać z dodatkowego ciśnienia, aby poprawić reakcję poprzeczną.

I, jak wspomniał 92_mr2, maksymalne ciśnienie wciśnięte w bok opony to ciśnienie wymagane do przenoszenia maksymalnego obciążenia, jakie opona może udźwignąć. Nie chcesz tego robić, chyba że przewozisz takie obciążenie lub chcesz mieć jazdę wybijającą kości i ekstremalnie szybkie zużycie środka!

#13 ·
92_mr2 said:
^ to jest maksymalne ciśnienie w oponach, które może utrzymać dla ciężaru nad oponą. w naszych małych samochodach i z niskoprofilowymi oponami, które wszyscy używają, powinieneś mieć 35-40psi
Dobrze wiedzieć - dzięki :thumbup

#14 ·
jjjxlr8 said:
To niewłaściwa praktyka stosowana przez ludzi, którzy są zbyt leniwi, aby dowiedzieć się, jakie są prawidłowe ciśnienia.
++++++++99999999999999 Milionów
ciśnienie w oponach jest ważne
musi przenosić obciążenie,
ale może być fabrycznie rozłożone dla prowadzenia itp.
Istnieje wiele przewodników dotyczących ciśnienia w oponach, jedną rzeczą, którą należy wziąć pod uwagę podczas używania różnych opon i kół, jest to, czy opona spełnia lub przekracza nośność po prawidłowym napompowaniu (zazwyczaj ma to związek z objętością w oponie, więc opony niskoprofilowe często przenoszą mniejszy ciężar), jeśli tak, musisz dowiedzieć się, ile psi potrzebuje, aby przenieść taki sam ciężar jak opony standardowe przy ciśnieniu psi, które zaleca Toyota.
Wiem, że na przykład Costco jest zwykle bardzo rygorystyczne w tej kwestii i ma wszystkie przewodniki itp. za ladą. Mają zbyt wiele do stracenia, aby robić rzeczy na pół gwizdka.
Tak, pracowałem dla Costco przez dość długi czas.
Toby

#15 ·
29psi F/33psi R to rzeczywiście zalecane ciśnienie w oponach, ale czasami można użyć większego ciśnienia. Na torze, gdy mocno eksploatujesz opony, możesz chcieć kilka psi więcej. Jeśli masz mało benzyny i gotówki, możesz chcieć przejść do maksymalnego dopuszczalnego ciśnienia, aby uzyskać wyższą oszczędność paliwa i wrócić do domu, zanim się skończy. Podobnie, jeśli dzisiejszy wysoki koszt benzyny oznacza, że nie możesz zapłacić czynszu, to (bez urazy dla niektórych kandydatów na prezydenta) jazda z wyższym ciśnieniem w oponach i bardziej ostrożna jazda może mieć "sens".